I LOVE DISCUS BRAILA

DESPRE DISCUS
Symphysodon Discus face parte din una dintre cele mai vechi clase de peşti, anume familia Cichlidae, ce cuprinde peste 1000 de specii cu un colorit şi comportament diferit, ce se regăsesc în diferite zone geografice în Asia, Africa, America de Sud şi Centrală, specii printre care amintim mikrogeophagus ramirezi, pterophyllum scalare, cichalasoma festivum, cichlasoma meeki, cichlasoma nigrofasciatum, etc.
Peştii din familia Cichlidae sunt de apă dulce ce are cu un conţinut variabil de sare şi se regăsesc în râuri cu ape adânci sau cu maluri stâncoase astfel încât să le ofere protecţie, ape în care curenţii nu sunt foarte puternici.
Despre Symphysodon Discus ştim că provin din zona Amazonului, cu exactitate dintr-un perimetru delimitat din afluenţii Rio Madeira, Rio Urubu, Rio Negro, Rio Purus şi Rio Albacaxis.
SYMPHYSODON DISCUS ÎN CAPTVITATE
Ca şi specie de peşte, symphysodon discus a stârnit interesul cercetătoriilor ştiinţifici în jurul sec. XlV. A fost descoperit în urma unei expediţii inedite în Brazilia, finanţată de Impăratul Frantz ll, de către zoologul austriac Johann Natterer. Expediţia a început în 1817 şi s-a finalizat pentru exploratorul austriac în 1835, când s-a reîntrors în Viena cu o colecţie impresionantă de specimene.
NOTĂ: Symphysodon discus ca specimen a fost declarat descoperit în 1839 de Johann Natterer şi descris un an mai târziu, 1840, de Dr. Johann Jacob Heckel , zoolog de origine austriacă, director al Muzeului de Istorie Naturii din Viena.
Perioada ce a urmat, în baza expediţiilor ştiinţifice s-a permis elaborarea unor lucrări de specialitate în care au fost descrişi symphysodon discus ca şi specie, şi totodată s-a permis realizarea unei taxonomii. Printre cei care au scris istoria acestei specii, amintim de cel care a descoperit symphysodon, anume Johann Natterer, Dr. Johann Heckel care a permis cunoaşterea prin descrierea speciei, zoologul francez Jacques Pellegrin care în 1904 stabileşte Symphysodon aequifasciatus ca fiind o varietate distinctă, ihtiologistul (zoolog axat pe cercetarea peştilor) Carl H Eigenmann care în 1910 a denumit şi încadrat peştii ca subspecie şi ihtiologul L. Schultz care în 1960 face o reclasificare a speciei symphysodon declarând specimenul de symphysodon aequifasciatus ca fiind de sine stătătoare.
În urma cercetărilor ştiinţifice, s-a stabilit şi recunoscut o taxonomie a varietăţii de symphysodon discus, recunoscută la nivel internaţional.
Despre symphysodon discus se ştie că în baza cercetărilor de ihtiologi, în Europa, primele exemplare vii au fost aduse în Germania în bazine de 250 L, cu ajutorul unui balon cu aer cald, dar din păcate, menţinerea lor în viaţă s-a dovedit a fi foarte grea şi deci s-a finalizat cu moartea acestora.
Numit şi "peştele pompadour", symphysodon discus a prezentat atâta interes pentru cercetătorii, încât în jurul anilor 1930-1940 acvarişti americani şi europeni au încercat şi au reuşit să ii menţină vii în acvariilor lor, ca mai apoi să îi reproducă în captivitate.
Considerat ca fiind unul din cei mai ceruţi peştii în acvariile oamenilor, denumit şi regele acvariilor, în România, şi-a făcut simţită prezenţă târziu, în zona Bucureştiului, iar preţul său a fost relativ mare încă de la început datorită umărului redus de acvarişti capabili săi reproducă.