I LOVE DISCUS BRAILA

DESPRE ACVARIU
Datorită faptului ca Symphysodon discus este un peşte care chiar şi crescut în captivitate ajunge la mărimi impresionante de peste 20 de cm, trebuie avut grijă de mărimea bazinului în care urmează a fi crescuţi. Se recomandă pentru o dezvoltare normală, un bazin care are capacitatea de cel puţin 100 L, deşi pot fi ţinuţi fără probleme şi într-unul cu o capacitate de 35-40 L în condiţiile în care peştii sunt în carantină. Cât despre aceia care nu depăşesc 5 cm, majoritatea crescătorilor considera că odata crescuţi şi într-un bazin cu o capacitate de 20L exisa riscul să nu aibă o dezvoltare normală.
Dacă se oferă condiţiile optime cu privire la calitatea apei, a hranei diversificate şi a spaţiului alocat acestuia, symphysodon discus poate ajunge în 12-15 luni la maturitate şi implicit la mărimea maximă. În general, un bazin standard pentru aceasta categorie de peşti nu este sub 200-250 L şi deoarece un grup format din mai multi pesti ii confera siguranta. Se recomandă fie cel puţin 4 discusi maturi fie 8 pui, asta pentru a se crea un perfect echilibru de convietuire.
CARACTERISITICILE BAZINULUI
De preferat bazinul să fie unul cu un volum cât mai mare, de peste 100L, forma pe care o doriţi şi să fie echipat. Echipamentul în sine constă în: capacul acvariului, pe care este instalat o sursă de iluminat; există necesitatea prezenţei căldurii, anume un încălzitor; la fel de important este un filtru extern, de regulă sub forma unui tanc cu un debit reglabil , cartuşe cu o capacitate mare de filtrare şi posibilitate de adăugare a unor medii de filtrare sub formă de inele ceramice (asigură filtrarea biologică), bilele biologice, bureţi precum şi vată de perlon, pentru reţinerea celor mai mici particule din deşeurile organice; pompă de aer, astfel încât să asigure oxigenul necesar peştilor; facultativ se recomandă un filtru intern; un termometru .
CALITATEA APEI
Datorită faptului că mediul natural al symphysodon, anume, bazinul Amazon, este format în mare parte din granit, se recomandă o apă nu foarte bogată în substanţe minerale şi organice. De asemenea şi duritatea apei este o caracteristică importantă, având în vedere mediul lor natural, zona afluenţilor Rio Negro şi Rio Purus, trebuie să fie cuprinsă optim între 0-0,27 grade dGH, dar nu mai mare de 0,6 grade dGH. Părerea cercetătorilor ştiinţifici cu privire la caracteristicile apei din bazinul Amazon s-a concluzionat cu mult timp în urmă prin faptul că biotopul natural seamănă foarte mult cu apa distilată, deci practic pH-ul optim al apei ar trebui să fie cuprins între 4,5-6,5 grade, deşi după ce au fost reproduşi în captivitate, se simt foarte bine şi la un pH de 7,5 grade. Pe lângă aceste caracteristci trebuie avut în vedere şi cantitatea nitraţilor să nu fie mai mare de 50 mg, fiind un risc care conduce la lipsa poftei de mâncare a peştilor, iar temperatura apei să fie cuprinsă între 28-30 grade, cu excepţia situaţiei în care sunt sub tratament, când temperatura poate fi crescută la 36 grade.
NOTĂ: este foarte important ca bazinul să fie ciclat înainte de a pune peştii în acvariu. Ciclarea este un proces de formare a bacteriilor necesare pentru descompunerea amoniacului. Acest proces de ciclare are o durată cam de 2 săptămâni.