top of page

BOLI ŞI TRATAMENTE

      Păstrarea calităţilor corespunzătoare ale apei, precum şi hrănirea diversificată, însoţită de schiburile repetare de apă şi completarea cu un compus de săruri minerale destinate symphysodon discus, duc la menţinerea peştelui fericit şi cât mai mult în viaţă. Dar totuşi dacă se întâmplă ca acesta să se îmbolnăvească, trebuie băgat în carantină, adică trebuie ţinut separat într-un bazin cu un volum mai mic de apă pentru a putea fi tratat sau dacă există posibilitatea ca toţi peştii să fie afectaţi, atunci pot fi trataţi în acvariul în care îi ţineţi, cu condiţia ca acesta să nu fie plantat. 


NOTĂ: este important ca după fiecare tratament realizat să fie schimbat cam 50% din apa din acvariu, iar mancarea să fie în cantitate mică o dată pe zi, iar dacă tratamentul durează o perioadă scurtă (o zi) peştii pot fi lipsiţi de hrană. Temperatura întodeauna va fi cuprinsă înter 34-36 de grade.

 

    Printre problemele întâlnite la symphysodon discus sunt următoarele:
- Aparţia VIERMILOR INTERNI sau FLAGELLATES – situaţie în care peştii nu mai au
poftă de mâncare, stau retraşi într-un colţ al bazinului iar fecalele eliminate sunt albe. Tratament – timp de 7 zile, în fiecare zi se aplică 1p/20L de metronidazol (de la farmacia umană) dizolvate înainte în apă, şi înainte de aplicarea tratamentului începând cu a doua zi se schimbă 50% din apa din acvariu, astfel încât să nu se producă o intoxicaţie cu medicamente a peştilor. Aceştia din urmă trebuiesc urmăriţi până când vor elimina fecale de culoare închisă. 

UMFLĂRI ABDOMINALE –  
- COSTIPAŢIE - se manifestă prin prezenţa bruscă a unei umflături în zona abdominală, mai poate fi numită şi constipaţie. Netratarea duce la moartea peştelui. Tratamentul constă în aplicarea unei linguriţe de sare amară (faramacie umană) la o cantitate de 20 L apă, pentru a ajuta peştele să elimine fecalele. Este de ajuns o singură zi de tratament.

bottom of page